post by admin | | Closed

Längtan efter barn

Gravid kärlek familj

I Sverige verkar det finnas två normer: Barn ska alla skaffa och alla ska vilja ha barn. Av tio par blir åtta gravida inom ett år, vilket ändå kan kännas som en mycket lång väntan, men två par får vänta mycket längre än så.

I en artikel på villhabarn.se svarar Anders Möller, docent och psykolog, på frågan om längtan efter ett barn är biologiskt betingat att vi människor är som allt annat levande, det finns en strävan efter att föröka sig. Det är inte biologiskt på samma sätt som törst, hunger och sexualitet utan det är ett mer komplext system och att det snarare handlar om en instinkt. De som längtar efter ett barn bryr sig kanske egentligen inte om vad det är som driver dem utan när man väl har bestämt sig för att nu vill vi skaffa ett barn så vill man det omedelbart. Kanske har man funderat ett tag och äntligen bestämt sig och då är längtan efter familjemedlemmen omedelbar.

Menscykeln är lite olika för olika kvinnor men den är oftast mellan 25 och 32 dagar och det kan vara ganska svårt att räkna ut när man har sin ägglossning, då kan man ta hjälp av ett ägglossningstest vilket finns att köpa på graviditetskollen.nu. Man har störst chans att bli gravida om man har samlag två till tre dagar före och efter ägglossningen. Ett graviditetstest fungera så att det ger utslag på mängden hCG hormon i urinen och det hormonet börjar utsöndras direkt efter att ägget blivit befruktat. Därför kan vissa kvinnor göra ett positivt graviditetstest ganska tidigt men lämpligt är att testa sig när den beräknade mensen skulle ha börjat.

De par som inte blir gravida så finns det god hjälp att få och man rekommenderas att försöka i ca ett år innan man söker för att göra en fertilitetsutredning. I Sverige har fertilitetskliniker mycket god kompetens för att behandla ofrivillig barnlöshet därför finns det goda chanser att kunna få hjälp att skaffa sig sin lilla familjemedlem. Det är ofta en mycket påfrestande och stressande att gå igenom en utredning och Anders Möller berättar att det stör mannen och kvinnas könsidentitet och att kvinnor och män reagerar lite olika. En kvinna blir ofta mer känslosam med både ilska och förtvivlan medans mannen försöker fokusera på annat som att engagera sig i arbetet och de är lite mer benägen att tro att det löser sig.