post by admin | | Closed

Leksaker för att träna motorik

pussel_370768421En av ditt barns viktigaste utmananingar är att utveckla sin finmotorik. Det behöver hon/han för allt från att plocka upp lego till att en dag knyta sina egna skor. Motoriken är också nyckeln till att bli skicklig i många av de saker där vi eftersträvar framgång, både som ungdom och vuxen. En förbättrad motorik ger dessutom indirekta fördelar, då de stärker barnets trygghet och självkänsla.

Här är några lekar som är bra för att stimulera ditt barns motorik:

Pussel

Pussel är väldigt bra för barn att träna sin motorik och det finns pussel som är anpassade för barn från 2 år upp till vuxen ålder. Genom att greppa bitarna tränar barnet sin finmotorik och greppförmåga vilket bidrar till utveckling. För de allra minsta barnen brukar pusslen ha små knoppar för barnet att gripa på för att underlätta.

Modellera

Modellera har varit en barndomsfavorit i många år. Del är det helt enkelt kul, men att hantera modellera utvecklar också viktiga färdigheter. Genom att klämma och knåda bidrar du till att stärka fingermuskler och att röra vid leran är dessutom en värdefull sensorisk upplevelse.

Gör pappersdockor

Pappersdockor har funnits i generationer, och fortfarande älskar barnen dem. Genom att klippa och vika, kan ditt barn stärka viktiga muskler i handen. Börja med att klippa ut stora dockor och kläder, för att sedan forsätta med allt mindre bitar med tiden. Pappersdockor brukar både pojkar och flickor tycka om, men titta efter tecknen om vad som intresserar ditt barn.

kritor_337727048

Krama ur en svamp

Sätt fram två olika skålar, en fylld med vatten och den andra tom. Ge ditt barn en svamp och låt henne blöta den i den ena skålen. Sedan får hon krama ut vattnet ur svampen i den andra skålen. På det här sättet kan hon även överföra vatten fram och tillbaka mellan skålarna. Denna enkla övning stärker händer och underarmar . Vill du göra det lite extra roligt ordnar du bubblor och häller i karamellfärg.

Måla med brutna kritor

Svårigheter med finmotoriken kan göra det svårt att greppa en penna. Att måla med små, brutna kritor uppmuntrar ditt barn att hålla kritan korrekt emellan tummen och pekfingret. Kritstumpar och de blyertspennor som används på minigolfbanor fungerar också bra. Oavsett vad du använder, så är det här ett roligt sätt utmana ditt barn.

Måla med fingerfärg

Med hjälp av fingerfärg kan du stärka ditt barns hand-öga-koordination och fingerfärdighet. Det enda du behöver är ett staffli eller ett tjockt papper, lite fingerfärg och en plats på gården eller i garaget där ditt barn kan kladda fritt.

De här är bara några exempel. De flesta övningar där barnet använder sina fingrar och olika redskap är bra för motoriken.