post by admin | | Closed

Aktivera barnen

I ett land där nittio procent av befolkningen har internet i någon form och nästan alla hushåll har teveapparater, är det inte konstigt att vi blivit en stillasittande generation och att vi för det vidare till våra barn. Men barn måste få röra på sig, deras spring i benen är bara nyttigt och vi föräldrar behöver göra samma sak. 

Folkhälsoguiden berättar att förskolebarn ska inte sitta still mer än en timme i sträck. Det är också viktigt för barn av alla åldrar att röra på sig. Det leder till bättre motorik och barn som är ute mycket blir sjuk mindre eftersom de utsätts för fler bakterier och skapar resistens tidigt.

Barn som får träna och röra sig under unga år har lättare att lära sig saker. Det finns ett fönster när barn är små som motoriska rörelser är lättare att lära sig än när de blir äldre. Just vid denna tid är det optimalt att lära barnen att cykla, simma och kanske att åka skridskor.

Det är dags för föräldrar att ta ansvar och göra aktiva saker med sina barn. Mycket spring kan de få ur sig genom att delta i någon idrott efter skolan men ni behöver båda två komma ut och vara tillsammans i rörelser. En aktivitet ni kan göra tillsammans är att skaffa cyklar. Köp bra cyklar som passar er båda och den slags terräng som ni tänker tackla. Cykelkraft.se har sin egen köpguide på sin hemsida: hos dem kan ni lista ut vilken cykelstorlek barnet behöver samt hur breda däck ni ska ha och så vidare.

Alternativt kan ni börja klättra. Bor man i större städer brukar det finnas alternativ såsom inomhusklättring på olika träningslokaler. Det kan vara lämpligt, då kan ni åtminstone inte skylla på vädret när ni känner för att vara hemma.

Det tar olika lång tid att förändrar sig själv och skaffa sig en ny vana. För vissa tar det bara några veckor, andra behöver närmare ett år innan det har blivit en vana. Men kämpa på så kommer du att se att hela familjen lever ett rikare och friskare liv!