post by admin | | Closed

Favoritlekar

Både stora och små barn älskar ju som bekant att leka och i princip kan man säga att det finns hur många olika lekar som helst som barn kan hålla på med. Här följer några exempel på vanliga favoritlekar och andra aktiviteter som barn gillar att syssla med.

KurragömmaEn lek som länge tillhört favoritlekarna hos barn är kurragömma. En bra sak med kurragömma är att det faktiskt är en lek som går att leka såväl inomhus som utomhus. Givetvis är det allra roligast att leka kurragömma utomhus eftersom man då har mycket större yta att röra sig på. Det vanligaste är att ”letaren” räknar till hundra medan övriga deltagare i leken springer och gömmer sig och därefter gäller det för ”letaren” att leta upp de andra.

En variant på kurragömma är så kallad ”bakvänd kurragömma” där endast en gömmer sig medan övriga räknar till hundra tillsammans. Därefter ger sig alla ut och letar efter den som gömt sig. När man väl hittar den som gömt sig ska man gömma sig tillsammans med denne. Efterhand ansluter fler och fler till de som gömt sig tills alla har hittat gömstället.

Att klä ut sig är en annan lek som barn också ofta tycker är väldigt rolig. Det roliga är ju också att man kan klä ut sig på så många olika sätt. Till exempel så kan man klä ut sig till cowboy, kung eller varför inte ett spöke.

Kull är ytterligare en lek som också får sägas tillhöra favoritlekarna hos de flesta barn. Kull finns i en rad olika varianter som till exempel rörelsekull, trädkull och trädkramarkull. I stora drag går i princip alla kullekar ut på att det finns en person som sedan ska försöka ”ta” de andra. I exempelvis trädkull ställer sig alla deltagare utom en vid varsitt träd varpå denne skriker ”Byt träd!”och då gäller det att försöka ställa sig vid ett träd. Den som inte hittar något träd att ställa sig vid blir ny kullare.