post by admin | | Closed

Hållbara leksaker

Träklossar

Förr tillverkades många leksaker i trä. Hemmasnickrade gunghästar, barkbåtar, klossar och liknande var mycket omtyckta. En liten häst i trä med hjul blev ett fynd som kunde dateras till 900-talet i Aten.

Kanske fanns det även träleksaker hos våra nordiska vikingar och dess barn på den tiden. Även sten och lera har historiskt sett varit ett material som använts flitigt. Den första leksaksfabriken i Sverige var Gemla från 1860. Den följdes av andra som till exempel BRIO vars leksaker i trä i mångt och mycket blev stilbildande för andra. Trä är ett tämligen bestående material samtidigt som det är förhållandevis billigt. Detta gör att även idag tillverkas de bästa och hållbaraste leksakerna av detta material.

Nytta, nöje och beständighet

Det är inte så roligt när de dyra leksaker som man köpt till barnen hela tiden går sönder. De yngre barnen är inte försiktiga i sitt lekande. Därför kan just trä vara att bra alternativ när man söker hållbara leksaker. Förutom att kvaliteten är bra har leksakerna också tilltalande och trevligt utseende. Färg och former känns lockande. Barnen skall kunna ha både nytta och nöje, leksaker är ju även ett slags läromedel. Ett bra träpussel tränar många färdigheter, så som problemlösningsförmåga, och koordinering mellan händer och ögon.

Lär för livet

Trenderna visar på flera sorters leksaker men ett av dessa är sådana som lär för framtiden. Det kan vara inom områdena stickning, snickeri och trädgårdsskötsel men även de väntande skolämnen som fysik och kemi. Lek för att lära helt enkelt. Men i yngre åldrar står träleksakerna sig gott. Enkla, funktionella, snygga och hållbara, dessutom ligger de bra till prismässigt. Trendexperter menar också att populariteten bygger på att de är genuina – de känns inte som massproducerat skräp.

Främjar fantasin

Alla har nog sett ett barn plocka upp en leksak och låtsas att det något annat, en träkloss kan bli en häst eller ett flygplan, en pinne kan bli en lasergevär när man är ute på rymdäventyr. Så många leksaker idag leker nästan med sig själva, de rör på alla leder, har ljudeffekter, och liknande. Det är nästan så att barnet blir överflödigt. Men när barnet får öva fantasin, då kan vad som helst hända, och det är väl ändå det som är meningen med lek.