post by admin | | Closed

Kolik

Detta drabbar ungefär vart sjätte barn. Om ditt barn drabbas av spädbarnskolik kommer de nästkommande månaderna att vara tunga. 

Spädbarnskolik kännetecknas av otröstliga, starka skrik som förekommer ungefär samma tid varje dag och kan hålla i sig i flera timmar, oftast till barnet blir för utmattad för att fortsätta. Barnet blir ofta röd i hela ansiktet av ansträngningen, de spänner hela kroppen och har gaser i magen. De brukar främst skrika på eftermiddagarna och kvällarna. Man brukar säga att ett barn ska skrika minst tre timmar i sträck, tre dagar utav vecka, för att man ska misstänka kolik.

Man tror att det kan beror på att barnet har ont i magen men man har fortfarande inte hittat något specifikt skäl varför det uppstår.

Detta kan verkligen tära på dig som förälder. Att inte kunna trösta sitt barn och aldrig få någon riktigt sömn kan första en. Därför gäller det att omgivningen ställer upp och hjälper till. Ens partner måste ta sin del av ansvaret och låta mamman få sova efter att ha tagit hand om barnet en hel dag.

Det finns tyvärr inget universellt hjälpmedel mot kolik. Vissa barn behöver mycket mer lugn och ro än den hitintills fått. Det finns en magmassage som man kan testa. Vissa gånger har det även fungerat att utesluta komjölk ur barnets kost.

Om du tror att ditt barn kan ha kolik ska man gå till BVC och få barnet undersökt. De kan fastställa om det är kolik eller någon sjukdom som gör att barnet skriker. Det kan var att barnet inte får ett tillräckligt bra tag om bröstvårtan och inte ammar rätt och hålet i nappflaskan kan vara för stort.

Känner du dig frustrerad och börjar bli arg över att barnet inte slutar skrika ska du inte skylla på dig själv. Det är helt normalt, men när sådana känslor uppstår ska man ringa efter hjälp och be någon att ta över tröstandet medan man lugnar ner sig.

Information hämtad från 1177.se.