post by admin | | Closed

Vägen tillbaka till arbetet

Efter en lång föräldraledighet har barnet skolats in på dagis och det är dags att återgå till arbetet. Vilka fallgropar finns det och hur ska du kombinera din föräldraroll med arbetslivet och karriären?

Dags att byta jobb?

Ser du inte fram emot att återgå till jobbet? Innebär ditt arbete mycket stress och långa dagar? Kanske det är dags att se sig om efter något nytt. Du har haft tid att analysera ditt arbete nu när du varit hemma med barnet och karriären lockar kanske inte på samma sätt nu när du är förälder. Många gillar företaget de jobbar på men inte sina uppgifter. Om du vill vara kvar kan du prata med chefen om att få testa andra arbetsuppgifter eller hitta en annan befattning på företaget.

Deltid

Ett alternativ är att gå ned på deltid i början. Du kan hämta barnet tidigare från dagis och kanske mår bättre när du inte arbetar fulla dagar. Du kan använda dig av bemanningsföretag för att hitta temporära eller mindre tjänster. Inom vården är det vanligt med vikariat och inhoppningar på olika verksamheter, med ett bemanningsföretag får du flera alternativ att välja bland och kan jobba när du vill. Om du är villig att pendla lite längre för arbeten finns det helt klart fler jobb att söka. Alternativt kanske ditt nuvarande jobb tillåter att du arbetar deltid under en period.

Stöd och hjälp

När du väljer att byta karriär eller strävar efter att arbeta mindre behöver du stöd och hjälp. Många personer har svårt att återgå från föräldraledighet eller en vanlig semester till arbete. Prata med dina nära och kära, diskutera möjligheterna med din partner. Fundera hur livet kommer att påverkas när du drar in mindre pengar. Hur blir det med pensionen? Hur länge ska det pågå och vad vill du göra just nu? Vill du tillbaka till ditt vanliga jobb men har svår separationsångest ska du prata med en terapeut. Du behöver verktyg för att komma över ångesten och klara en vardag utan ditt barn. Var inte rädd att be om hjälp när du har det svårt!